Opijver
Achterhoeks Talentenfonds Opijver stimuleert werkzoekenden, werknemers en zzp’ers tussen 18 en 67 jaar om de stap naar scholing te zetten. Jong en oud. Met veel of weinig kennis of werkervaring. Iedereen kan zich ontwikkelen via Opijver. De scholingsvoucher van Opijver kan worden ingezet om te professionaliseren, om te scholen naar een kansberoep of om gewoonweg weer aan het werk te gaan. Daarbij kan scholing zijn: een training, cursus, maar ook een volwaardige opleiding. Samen houden we de Achterhoek draaiende.
Volop kansen in de Achterhoek
Projectpaspoort
Het Achterhoeks Talentenfonds Opijver kent twee doelen:
- Bijdragen aan de aanpak van de mismatch op de arbeidsmarkt
- Bevorderen van de leercultuur bij inwoners en werkgevers
De meest in het oog springende activiteiten zijn:
- Stimuleren van om- en bijscholing door de uitgifte van scholingsvouchers (tot max. €500)
- Beter benutten van voorliggende voorzieningen
- Het samen met derden realiseren van perspectiefrijke scholingstrajecten
- Informatie en advies voor inwoners en werkgevers met loopbaan- en/of scholingsvragen
- Promoten van succesvolle baanswitchers door middel van praktijkcases
Henk Korten | Projectmanager Opijver
Uitgelicht
Het Servicepunt Techniek Achterhoek-Liemers (SPT) ondersteunt en verbindt werkgevers, werknemers en werkzoekenden op het gebied van scholing, werving en in-, uit- en doorstroom in de techniek. Het SPT geeft advies over subsidiemogelijkheden, financiële regelingen en scholing. Het SPT is mogelijk gemaakt door Opijver, de provincie Gelderland en Achterhoek Ambassadeurs.
De campagne 'Hey, durf jij over te stappen?' is bedoeld om de overstap naar een kansrijk beroep te promoten. In korte filmpjes vertellen werkenden enthousiast hoe ze tot hun stap zijn gekomen en wie hen daarbij heeft geholpen. Zo werkte Müberra als operator, totdat haar werkzaamheden kwamen te vervallen. Het leek Müberra altijd al leuk om in de zorg te werken. En stapte Petra uit de zorg en werd bewindvoerder. En zo vertellen ook Nikée, Foppe, Rogier, Bram, Gordon, Igor en Wilma hun verhaal.
Actueel
Rapportages
Elk kwartaal brengt Opijver een rapportage uit met de resultaten uit het afgelopen kwartaal:
Dit hebben we al samen bereikt
scholingsvouchers toegekend
van de vouchers is ingezet voor scholing in de zorg
van de vouchers is ingezet voor scholing in de techniek
van de vouchers is ingezet voor scholing in het onderwijs
zijn werkenden in loondienst
is zzp'er
heeft een uitkering (ww, bijstand, wia/wajong)
zet de voucher in voor bijhouden vakkennis
zet de voucher in voor positieverbetering
zet de voucher in voor het vinden van werk
zet de voucher in voor ander werk
zet de voucher in voor meer zzp-opdrachten
heeft de opleiding succesvol afgerond
heeft persoonlijk doel bereikt
- De adviseurs van Opijver hadden met iedere melder 1 of meerdere loopbaangesprekken. Waar nodig zijn instrumenten van het Leerwerkloket ingezet, zoals beroepen- en competentietesten
- In samenwerking met onder andere werkgevers, onderwijs, Doe agenda, Werkgeversservicepunt Achterhoek en Leerwerkloket zijn diverse nieuwe scholingstrajecten tot stand gekomen. Onder meer de opleiding tot doktersassistent en de opleiding voor 'Nieuwkomers in de zorg'
- Om de doelgroep 'opleidingsniveau <mbo 3' nadrukkelijker in beeld te krijgen, is intensief samengewerkt met bibliotheken, voedselbanken en buurtcoaches. Het aantal aanmeldingen vanuit deze doelgroep nam daardoor fors toe
- Met het oog op de verduurzaming van Opijver zijn diverse alternatieve financieringsmogelijkheden onderzocht. Dit is deels gelukt. Het is echter nog onvoldoende voor structurele borging.
- Voldoende aandacht voor PR
- De ‘erop af’-houding leidt tot meer inzicht en begrip en betere samenwerking
- Onafhankelijke uitstraling
- Laagdrempelig
- Het beter bereiken van de doelgroep basisvaardigheden / laaggeletterden
- Meer externe contacten met inwoners, werkgevers, opleiders
Veelgestelde vragen
Op de website van Opijver staat een formulier. Elke aanvraag voor een voucher wordt getoetst op motivatie en of deze gericht is op een kansrijk beroep. De maximale subsidie van Opijver bedraagt 3.500 euro en in geval van een baangarantie 5.000 euro. Omdat Opijver aanvullend op bestaande voorzieningen werkt (vangnetfunctie), wordt er gekeken of er voorliggende voorzieningen zijn. Als deze er zijn, kent Opijver geen subsidie toe. Het komt regelmatig voor dat meerdere partijen gezamenlijk de scholing betalen.