Subsidie bij inzet statushouders

Publicatiedatum: 16-07-2024

Van werkloosheid naar werk
Nieuws statushouders werkgeverssubsidie

Subsidieregeling werkgevers bij inzet statushouders

Tussen 2 en 30 september 2024 kunnen werkgevers een aanvraag doen voor een tegemoetkoming in de kosten voor de extra begeleiding van statushouders op de werkvloer. Hiervoor heeft het Rijk een nieuwe subsidieregeling opgezet. Werkgevers kunnen de subsidie gebruiken om het taal- en cultuurverschil op de werkvloer te verminderen.

Duurzame inzetbaarheid statushouders

De inzet van statushouders draagt bij aan het verminderen van de krapte op de arbeidsmarkt. Als statushouders gaan werken, leren ze ook sneller de Nederlandse taal en cultuur. Statushouders worden zo sneller onderdeel van de Nederlandse samenleving. De nieuwe subsidieregeling geeft werkgevers een impuls om statushouders duurzaam in te zetten in hun organisatie.

Aanvraag indienen

Het indienen van een aanvraag is mogelijk van 2 september 2024 9.00 uur tot en met 30 september 2024 23.59 uur. Het aanvragen kan het Subsidieportaal van Uitvoering Van Beleid (UVB). Om de subsidie toegekend te krijgen, gelden wel 3 voorwaarden:

  1. De werkgever maakt een activiteitenplan. Hierin moet worden beschreven hoe de begeleiding eruitziet, hoe de (organisatie)cultuur wordt bijgebracht en hoe de statushouder de Nederlandse taal en vaktaal op de werkvloer leert.
  2. De werkgever geeft aan voor welke statushouder(s) deze subsidie wordt gebruikt.
  3. De werkgever verklaart dat na de subsidieverlening de statushouder een (leer-)arbeidsovereenkomst aangeboden krijgt voor minimaal 20 uur per week voor de duur van ten minste één jaar.

Handreiking

Om werkgevers te ondersteunen bij het schrijven van het activiteitenplan, is een handreikingreiking beschikbaar. Hierin staan praktische aanbevelingen en voorbeelden over hoe werkgevers de begeleiding van statushouders op de werkvloer effectief kunnen vormgeven.

Meer weten?

Aanvulling op bestaande ondersteuning

De subsidieregeling is een aanvulling op de bestaande (financiële) ondersteuning die werkgevers via het WerkgeversServicepunt Achterhoek kunnen krijgen bij onder andere werving & selectie, opleiding en begeleiding van werkzoekenden (waaronder statushouders).

Folder 'Statushouders aan het werk'
Naar boven