Samen d’ran
Arbeidsmarktregio Achterhoek
Het is zover! In de Achterhoek gaan we daadwerkelijk gegevens uitwisselen over werkzoekenden en vacatures, dwars door de grenzen van onze organisaties heen. Na een grondige voorbereidingsperiode vierden we op 19 januari 2024 een feestelijke aftrap in de raadszaal van de centrumgemeente Doetinchem. Een enthousiaste Jorik Huizinga, voorzitter de arbeidsmarktregio Achterhoek en wethouder te Doetinchem, zegt hierover: “De werkzoekende snel, goed en duurzaam te kunnen koppelen aan de juiste vacature. Daarvoor is een meer transparant bestand (over organisaties heen) nodig. In deze pilot werken we daar samen aan.”
Pilot Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens
De uitwisseling van profielen en vacatures is onderdeel van de pilot van het programma 'Verbeteren Uitwisseling Matchingsgegevens' (VUM). Petra Helming, programmacoördinator arbeidsmarkt voor gemeenten en UWV in de Achterhoek, opende de bijeenkomst. Renate Westdijk, coördinator van de Pilots VUM, gaf een overzicht van het ontstaan van VUM, wat het programma inhoudt en waarom het delen van gegevens zo belangrijk is. Ze schetste ook kort de voortgang in deze pilot. Manus Borra, productowner van Stichting Het Inlichtingenbureau, gaf vervolgens een demonstratie van het VUM Gebruikersportaal. De presentatie werd afgesloten door Gert Westereng, programmamanager van VUM, met een vooruitblik op VUM na de pilotperiode.
Hoopvol gestemd
"Ik ben hoopvol gestemd", zegt Leon ten Have, teamleider Werk bij Fijnder. "Het succes van uitwisselen hangt af van de kwaliteit van de gegevens, en daar hebben we zelf invloed op!"
Tijdens de aansluitende netwerklunch ontstonden levendige gesprekken aan de hand van vragen, aangezien VUM draait om het stellen en beantwoorden van zoekvragen. Erland Smit, productportfoliemanager Arbeidsmarkt, liet tijdens de lunch in een demonstratie met LEGO de werking van VUM zien.
Dienstverlening naar een hoger niveau
Luke Arends, cluster participatie van de Gemeente Bronckhorst, zegt: "Ik heb veel vertrouwen in deze oplossing om de dienstverlening naar een hoger niveau te tillen; anders zouden we niet meedoen."
In de komende periode verzamelen gebruikerservaringen zich bij de gemeenten Montferland, Bronckhorst en de uitvoeringsorganisaties Laborijn, Fijnder, STOER en UWV. Deze inzichten worden gebruikt om de landelijke uitrol verder vorm te geven en VUM verder te ontwikkelen.
Samen aan de slag
"Samen d’ran, zoals een goede Achterhoekse uitspraak betaamt, gaan we hier aan de slag met gegevensuitwisseling", aldus Jan-Willem te Dorsthorst, Rayonmanager UWV Achterhoek.