Mooie resultaten ZEG Achterhoek
Van werkloosheid naar werk
Dat ZEG Achterhoek zich inzet voor jongeren in de Achterhoek, is allang geen nieuws meer. In de ruim 2,5 jaar dat de ZEG Achterhoek consulenten Wendela Leenheer en Askin Ozay zich bezighouden met de ondersteuning van jongeren zijn al 575 (unieke) jongeren geholpen. Bijvoorbeeld met een adviesgesprek, begeleiding, een Opstartbonus of een ander ontbrekend puzzelstukje op de weg naar opleiding, werk en persoonlijk perspectief. De jongeren komen overal vandaan; van Winterswijk tot Zelhem en van Didam tot Ulft.
Jongeren keren terug
Wat steeds vaker blijkt, is dat een Opstartbonus alléén niet voldoende is. Eén op de zes jongeren komt na enige tijd weer terug met een nieuwe hulpvraag. Hierdoor staat het totaal aantal begeleidingstrajecten inmiddels op 668. "De kans is groot dat een jongere die je op weg helpt naar een eerste jaar van een opleiding, dat de situatie een jaar later nog steeds hetzelfde is. Ook dan blijven we aangehaakt. Want we zijn goed op weg, maar het einddoel is nog niet bereikt", zegt Mária van Oorschot namens ZEG Achterhoek.
Noemenswaardige feiten
Uit de cijfers blijkt verder dat:
- 47% van de jongeren zichzelf bij ZEG Achterhoek meldt
- 55% van de jongeren géén Opstartbonus nodig heeft
- 64% van de jongeren (nog) geen startkwalificatie heeft
- 70% van de jongeren (weer) een opleiding wil volgen
- 74% van de jongeren jonger is dan 23 jaar
- jongeren, ouders, werkgevers en/of andere organisatie €135.000 hebben meebetaald aan begeleidings- en/of opleidingstrajecten door derden
- het gemiddelde bedrag voor een Opstartbonus €1.003 per jongere bedraagt
Uitbreiding team ZEG Achterhoek
Tot slot het laatste nieuws: sinds medio november 2023 zijn Annet Hendriks en Kristel Kok als (parttime) jongerenconsulenten aan het team van ZEG Achterhoek toegevoegd. Van Oorschot: "Dat maakt het mogelijk dat we ook kunnen meten of onze eerdere interventies tot een duurzaam resultaat hebben geleid."
Bekijk de infographic met de resultaten t/m 31 december 2023