Interessant gesprek

Publicatiedatum: 25-04-2024

Van werkloosheid naar werk
Nieuws Vliegenthart

In 2022 is de Commissie Sociaal Minimum ingesteld om onderzoek te doen naar wat verschillende huishoudtypen nodig hebben om rond te komen en mee te doen in de maatschappij. En naar de systematiek van het sociaal minimum. Het eerste onderzoeksrapport is in aantocht. Vooruitlopend daarop vond tijdens het regionaal bestuurlijk overleg Werk & Inkomen al een eerste inkijkje in de resultaten plaats. Dit gebeurde onder enthousiaste leiding van Arjan Vliegenthart, oud-Eerste Kamerlid en tegenwoordig directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Sociaal minimum omhoog

Vliegenthart stelde onder meer dat het sociaal minimum omhoog moet en het stelsel voorspelbaarder en toegankelijker moet worden. De commissie Sociaal Minimum adviseert ook om het besteedbaar inkomen en de bedragen van de kindregelingen te verhogen. En om elke vier jaar het sociaal minimum te herijken. Nog een aanbeveling: accepteer dat een hoger inkomen de prikkel om werken vermindert. Gaat het om een toegankelijker stelsel, dan is het advies om te zorgen voor soepele overgangen tussen uitkering en werk. En om inkomensbescherming zoveel mogelijk op landelijk niveau te regelen.

Tweede eindrapport

‘Bied en benut ruimte voor maatwerk in schrijnende gevallen’ en ‘versterk de wettelijke positie van kinderen’ zijn ook aanbevelingen. Tot slot adviseert de commissie om aanvullend beleid te ontwikkelen rondom wonen, zorg en energie. En om het toeslagenstelsel fundamenteel aan te passen. In september 2024 wordt het tweede (eind)rapport verwacht. We kijken terug op een inspirerend gesprek!

 

Presentatie Arjan Vliegenthart
Naar boven