Duurzame interventies

Publicatiedatum: 16-08-2024

Van werkloosheid naar werk
Nieuws ZEG Effectmeting

Interventies bij jongeren zijn duurzaam 

De jongerenconsulenten van ZEG Achterhoek komen heel wat verschillende situaties en hulpvragen van jongeren in de regio tegen. Soms is een ‘quick fix’ voldoende. Soms is een langer traject nodig om de stap richting school, werk en/of persoonlijk perspectief te maken. Daarbij richt ZEG Achterhoek zich op jongeren tussen de 16 en 27 jaar. Maar in welke mate is de hulp duurzaam? Uit een effectmeting onder 147 jongeren blijkt dat 70 procent van de interventies duurzaam is.

De volgende stap

De effectmeting is uitgevoerd onder jongeren die zich in het schooljaar 2022-2023 hebben aangemeld bij ZEG Achterhoek. De jongeren kregen niet alleen de vraag welke stap ze hebben gezet naar aanleiding van de begeleiding door de ZEG Jongerenconsulenten en/of de inzet van de Opstartbonus. Oók werd ze gevraagd wat hun huidige activiteiten zijn. Op deze manier is bepaald of de stap die ze met de hulp van ZEG Achterhoek hebben gezet, ook duurzaam is geweest.

Naar school of werk

Bij 103 jongeren bleek de stap inderdaad duurzaam (70 procent). Ze gaan nog steeds naar school of zijn aan het werk. Als criterium gold dat de gerealiseerde situatie (minimaal) zes maanden heeft voortgeduurd. Bij het (gaan) volgen van een opleiding is bekeken of het schooljaar is afgemaakt, een diploma is behaald en/of is gestart met een volgend schooljaar.

Dynamisch

ZEG Achterhoek is tevreden met de uitkomsten. “Het leven van jongeren is meestal vrij dynamisch en onderhevig aan redelijk wat pieken en dalen. Als je dat in ogenschouw neemt, dan is de kans best groot dat wat je aan de voorkant bedenkt, aan de achterkant niet altijd de uitkomst heeft die je samen bedacht had. Wat overigens niet wil zeggen dat het plan aan de voorkant niet goed is geweest. Maar de dingen lopen nou eenmaal niet altijd zoals gehoopt”, zegt ZEG Jongerenconsulent Askin Ozay.

Resultaten in infographic

In de effectmeting is daarnaast gekeken welke impact de verschillende interventies heeft gehad en welke uitkomsten in meer of iets mindere maten duurzaam te noemen zijn. De uitkomsten zijn in een infographic in kaart gebracht, samen met verdiepende informatie.

 

Infographic effectmeting interventies ZEG Achterhoek
Naar boven