Van school naar duurzaam werk

Publicatiedatum: 06-05-2024

Iedereen doet mee
Nieuws Van school naar werk

De nieuwe wet ‘Van school naar duurzaam werk’ staat voor de deur. Vanaf augustus 2025 hebben scholen, gemeenten, doorstroompunten en arbeidsmarktregio’s nieuwe taken als het gaat om de ondersteuning en begeleiding van jongeren. De partijen krijgen daarbij ook de opdracht om samen te werken aan een regionaal plan, gericht op een soepele overgang van school naar werk, vervolgonderwijs of een andere daginvulling voor jongeren tot 27 jaar.

Kerngroep

Om de nieuwe wet goed handen en voeten te geven, is in de Achterhoek een kerngroep opgezet. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van diverse organisaties en disciplines.

Leden van de kerngroep zijn:

  • Eline Derks, coördinator voortijdig schoolverlaten, namens het onderwijs.
  • Sandra Reimes, netwerkcoördinator pro-vso, namens alle scholen voor speciaal en praktijkonderwijs.
  • Janna Sielias, beleidsadviseur, namens sociale diensten en de afdelingen werk & inkomen van gemeenten.
  • Marie-Susan van der Munnik, coördinator Actieplan Achterhoekse jongeren, namens Arbeidsmarktregio Achterhoek.
  • Jet Philipsen, regionaal coördinator, namens het Doorstroompunt Achterhoek.

Er wordt nog gezocht naar een goede aansluiting van het brede, gemeentelijke sociaal domein op de kerngroep. Sjoerd Hendriks is aangesteld als procesbegeleider.

Uitgebreide regionale analyse

De komende maanden werkt de kerngroep aan een uitgebreide regionale analyse om de doelgroep, kansen en risico’s scherp te krijgen. Verder zal de kerngroep de thema’s bepalen waarmee deelwerkgroepen vervolgens aan de slag gaan om tot het nieuwe plan te komen.

Bijeenkomsten in het najaar

In het najaar vinden bijeenkomsten plaats. Deze zijn bedoeld om te informeren over de nieuwe wet en om met elkaar de invulling van het nieuwe regionale plan te verkennen. De betrokken regionale partners worden hiervoor uitgenodigd.

Meer weten of meedenken

Nu al interesse in de activiteiten van de kerngroep of meer weten over de nieuwe wet? Neem gerust contact op met een van de kerngroepleden. Procesregisseur Sjoerd Hendriks laat weten: “Wij zijn benieuwd naar jouw ideeën over het voorkomen van schooluitval, het tegengaan van jeugdwerkloosheid en de soepele overstap van jongeren van school naar werk.” De kerngroep hoort ook graag welke thema’s of doelgroepen volgens jou echt een plek moeten krijgen in het nieuwe plan. “Het smeden van een integraal programma voor jongeren tot 27 jaar waar de stem van de jongeren goed in terugkomt, daar gaan wij voor”, aldus Hendriks.

Naar boven